Fysiotherapeut in spagaat door druk en angst


Je bent fysiotherapeut en werkt vanuit een eigen praktijk. Die vrijheid spreekt je aan. Je vindt het belangrijk om vanuit je eigen stijl te kunnen werken. Want laten we wel wezen, je doet het niet voor het geld alleen, maar je moet er wel van kunnen leven. En dat lijkt steeds moeilijker te worden.

Je voelt de druk. Het benauwt je.

Zoals veel fysiotherapeuten voel je je onder druk gezet door verzekeraars. En in het verlengde daarvan door veel meer nieuwe ontwikkelingen. Van apps tot online marketing. Van specialisatie tot nieuwe medische technieken. Het voelt alsof je achter de feiten aanloopt, alsof je de grip op je eigen succes verliest.

Ik weet dat het voor veel praktijkeigenaren lastig is om de druk van een stortvloed aan mogelijkheden en kansen te erkennen. Onder fysiotherapeuten stel je je niet graag kwetsbaar op. Je hebt een can-do mentaliteit, houdt van aanpakken en —sportief als je bent— je wilt de beste zijn. Dus je houdt je mond, gaat binnenvetten en zelf zitten puzzelen.

Je moet vernieuwen… maar hoe?

Tegelijkertijd weet je dat er iets moet gebeuren. Business-as-usual is verleden tijd. Je moet vernieuwen en veranderen. Maar wat, hoe en waar? Een tweede vestiging in een sportschool? Fiks investeren in Shockwave therapie en Echografie? Diversificatie in je aanbod: manueel therapie, Mulligan, haptonomie, acupunctuur?

Als je linksaf gaat, kun je niet meer rechtsaf. Je hebt moeite je te oriënteren in de duizenden meningen op internet. Met alle informatie, reviews, gedeelde ervaringen en best practices kun je niet tot een keuze komen.

Om te veranderen moet ik investeren. Ik wil in het meest kansrijke investeren. En ik heb geen idee wat dat is. Ik heb het gevoel met mijn rug tegen de muur te staan.

Gevangen in economische waarde

Ik spreek veel fysiotherapeuten en dit is geen ongewoon verhaal. Hoewel het moeilijk is toe te geven, voelen fysiotherapeuten zich gedwongen om elk besluit terug te brengen naar economische waarde. Daar is niks mis mee —we zijn ondernemers— maar zodra het een eenzijdig verhaal wordt, waarin visie, passie en een missie in de zorg hun stem verliezen, verliest de fysiotherapeut zijn ziel. Het is niet de verzekeraars alléén. Het is alles bij elkaar: de rekensommetjes die je te vaak naar je keel grijpen.

Geld is een onderdeel van elke gezonde onderneming. Tegelijkertijd mag het nooit koersbepalend zijn. Je moet de vrijheid hebben te investeren waar je vindt dat je waardevoller van wordt. Die vrijheid is er, als je vertrouwen hebt in de aanwas van patiënten en een efficiënt proces. De meeste fysiotherapeuten realiseren zich niet dat dat fundament ontbreekt. Dat die nieuwe patiënten geen gegeven zijn en dat het EPD scherper, duidelijker en strakker kan.

Investeer in het fundament, krijg ruimte om te groeien

Stel je voor dat je zeker weet dat je elke week nieuwe patiënten krijgt. Stel je voor dat je kunt vertrouwen op de bereikbaarheid van je praktijk ook als je het niet zelf doet. Stel je voor dat het EPD-proces vlekkeloos verloopt. Waarin zou je dan investeren? Niet omdat je online leest dat het zo kansrijk is. Niet omdat je bang bent de boot te missen. Maar omdat je de beste zorg wilt leveren. Of omdat je het vak een beetje verder wilt brengen.

Je hebt vrijheid nodig. Creatieve ruimte. Durf en lef. Je hebt het fundament nodig om overtuigende keuzes te maken. Niet omdat je mee moet maar omdat je het belangrijk vindt voor jou, je collega’s en je patiënten.

We willen jou heel graag spreken! We komen graag in contact met fysiotherapeuten die iets willen vertellen over hun bedrijf of over hun leven als zorgprofessional. Waar loop je tegenaan? Wat houdt je bezig? Je dromen, je successen, je mislukkingen. Heb jij iets te vertellen? Mail mij dan even op martijn@fysiobram.nl, ik hoor graag van je!


Over Martijn, Bas ( van Fysio Bram) en Joost (van James software)

Martijn, Bas en Joost doen interviews en schrijven korte artikelen over de ontwikkelingen in fysio land.

Fysio Bram en James software werken samen aan tijd en geld besparende oplossingen voor fysiotherapeuten. Fysio Bram zorgt voor online patiëntwerving en James software maakt een gebruiksvriendelijk en efficiënt werkend EPD.

Wil je meer over ons weten? Kijk dan even op onze websites Fysio Bram of James software. We leren je graag kennen!

Wil je meer weten over Fysio Bram?

Bel of mail ons dan even, we helpen je graag!